Ditt syn

Synsundersøkelse

Lenge siden du sjekket synet sist? Vi hjelper deg med å ta vare på øynene dine. Les mer her om hva en synstest innebærer og hvorfor det er så viktig

Hvorfor bør du sjekke synet ditt?

Synet er et av de viktigste men også skjøreste redskapene vi har. En synstest sikrer at du alltid vil gå med det beste synet du kan. Gjennom de ulike testene kan våre optikere fastslå den aller beste løsningen som fungerer for deg, for eksempel briller eller kontaktlinser.

Ved å ta grundige synstester, så vil man også ha muligheten til å oppdage endringer i øyet, som igjen kan være varsler for enkelte sykdommer, som for eksempel diabetes.

Hvor ofte burde jeg sjekke synet?

Har du aldri vært til en synstest, så burde du gjøre det nå. Din optiker sørger for at du får regelmessige innkallinger fra 1 til 3 år, slik at du og synet ditt alltid vil være i trygge hender.

Hva gjør man på en synstest?

Din optiker vil snakke med deg og kartlegge hvordan synet ditt er idag. Ved hjelp av ny-moderne apparater og tester så undersøker vi hvert øye grundig. Vi undersøker både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen).

Vi har også muligheten til å kunne:

  • måle trykket på øyet
  • teste fargesyn
  • sjekke synsfelt
  • fotografere netthinnen

Når alle nødvendige tester er gjort, vil din optiker gjennomgå testen med deg. Her vil du få råd og mulige løsninger som din optiker mener er det aller beste for deg.

Hvor lang tid varer en synstest?

En synstest tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

Er det vondt å ta en synstest?

Nei. En standard synsprøve er vanligvis helt smertefritt. Skal din optiker gjøre spesielle undersøkelser på øyet ditt, så får du lokalbedøvelse i form av øyedråper.

Kan jeg spise før en synstest?

Ja. Bedre å ikke være så sulten slik at du kan fokusere på det optikeren din gjennomgår med deg.

Vil en synsprøve påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synstest. Trenger din optiker å gjennomgå grundigere undersøkelser så vil du kunne få spesielle øyedråper som kan gi kortvarige ubehag eller medføre at det er vanskelig å fokusere. Du vil isåfall få beskjed hvis du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen.

Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold. Denne effekten vil kunne vare i flere timer/døgn etter undersøkelsen men dette blir også gjennomgått med din optiker hvis tilfelle.

Hva er trykkmåling av øyet?

Noen ganger vil optikeren målet trykket i øyet ditt under synstesten. Dette gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer. Målingene kan utføres på litt forskjellige måter, men felles for alle er at de måler trykket på væsken inne i øyet.

Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette kan skje ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, som igjen kan gi skader på synsnerven. Skader på synsnerven kan føre til nedsatt syn.

Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet.

Hvordan bestiller jeg time til synsundersøkelse?

Hos Royal Optikk kan du enten bestille via nett, ringe oss på telefon eller kom innom for en hyggelig prat.